Плочки гранитогрес

Published on февруари 1st, 2013 | by george

0

Гранитогрес – панацея за успешна облицовка

Гранитогрес - панацея за успешна облицовкаВ последните години плочите от гранитогрес се налагат като най-предпочитаният материал за облицовки. Технологията на производство създава уникална по състав структура, която е изключително здрава. В същото време, плочите от гранитогрес са леки, тънки и удобни за работа, с едно изключение – те с режат трудно само с инструмент с диамантено покритие. Стандартните инструменти за рязане на керамични плочки не могат да се справят с него.

По отношение на външните облицовки, плочите от гранитогрес дават голяма свобода на архитектите по отношение на дизайна на сградите. Най-новите иновации при този уникален материал са с изключителни качества – много тънки, здрави и същевременно леки плочи, които могат да се използват практически навсякъде. Този тип гранитогрес се предлага в размери един на три метра – заради това заводите, в които се произвежда се броят на пръсти. Все пак, този материал не се използва масово, а се прилага при по-особени строителни проекти, където се търси ефект на плътно покритие, без фуги, което да изглежда като излято.

В масовата практика се ползват стандартните квадратни или правоъгълни плочи гранитогрес, с които са свикнали майсторите и клиентите. Това е идеалният вариант за облицовка на тераси, стени и други външни части на сградите. Гранитогресът е силно пресован, а в състава му влизат изкуствени смоли и други елементи, които придават висока устойчивост на влага и температурни влияния. Благодарение на това си качество, плочите от гранитогрес не се напукват, чупят и повреждат. Що се отнася до външния вид на плочите, то тук граници няма – има както гланцирани като огледало плочи, така и грапави, наподобяващи естествен камък. Матиран гранитогрес е много подходящ за помещения, в които се търси по-естествен ефект, а гланцовият се използва за придаване на разкош и блясък.

При облицовки с гранитогрес може да се правят комбинации от различни като визия плочи, което позволява да се създават фигури, орнаменти и всякакви ефекти, каквито фантазията на архитекта, дизайнера или собственика на сградата желае. Хубавото на гранитогреса е, че може да имитира всякакви естествени материали, като дори опитното око трудно различава оригинала от имитацията. Така се постига търсеният ефект със значително по-малко средства, отколкото ако се използва естествен мрамор, например.

В последните години гранитогрес усилено се използва и за вътрешни облицовки. Гланциран или матиран гранитогрес се ползва с голям успех в бани, мокри помещения, коридори и е много предпочитан за СПА центрове и обществени бани и други подобни места. Гранитогресът има свойството да създава прохлада – той по подобие на камъка създава изолация, като помещенията, облицовани в него са по-хладни, отколкото ако се използват керамични плочки. Това е предпоставка този материал да се използва за винарски изби и други помещения със специално предназначение.

За ресторанти и заведения може да се ползва полиран гранитогрес за облицовка на коридори и стени, като се получава почти огледален ефект или такъв с имитация на естествен камък и други природни материали, за получаване на по-атрактивна визия.

Tags:


About the Author


Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑