Плочки гранитогрес в банята

Published on февруари 1st, 2013 | by george

0

Свойства и особености на плочите от гранитогрес

Свойства и особености на плочите от гранитогресГранитогресът, най-общо казано представлява изкуствен камък. Различията между плочите от гранитогрес и керамичните плочки за баня са в състава на материалите, от които са изработени. Разликата се вижда при срязване – плочите от гранитогрес отгоре, отдолу и във вътрешността си са с един и същ цвят.

Производството на гранитогрес е високотехнологичен процес при който се смесват различни материали – естествени и изкуствени, за получаване на изключително здрав материал. Получените плочи се пресоват при голямо налягане, след което се изпичат при много високи температури. В резултат от пресоването и изпичането се получават изключително здрави плочи, които са способни да устояват на капризите на времето.

Сместа за плочи от гранитогрес се оцветява по време на процеса на смесване на съставките. Тогава се добавят желаните пигменти, като по време на обработката цветът се разпределя така, както в естествения камък. Благодарение на тази технология слънцето, влагата и ултравиолетовите лъчи не оказват влияние върху качествата на цвета на гранитогреса.

Това е в общи линии основната технология за производство на гранитогрес. В днешно време техниките и моделите изделия, които се създават са много и най-различни, като върхът на технологията е производство на огромни плочи с размери един на три метра. Те се произвеждат само в няколко завода по света, тъй като изискват много скъпа, специализирана техника. Монтажът на такива големи плочи също има специални изисквания, така че това е област само за тесните специалисти. Масовия потребител има нужда от красиви и практични плочи гранитогрес, с които да облепи терасата, банята или други части от къщата си.

Плочите от гранитогрес влизат в плановете на архитектите още от първите скици на бъдещите сгради. На практика, цветовете, формите и вида на плочите от гранитогрес са безгранични. Може да се избира между матиран, полиран или съвсем наподобяващ естествен камък гранитогрес. Хубавото е, че плочите са с идеална форма, което позволява да се залепят плътно една до друга. Така се създава усещане за едно цяло, като почти няма фуги.

Благодарение на здравината на плочите от гранитогрес, те са предпочитани за настилки на подове на много натоварени помещения. Това са обществени сгради, хотели, ресторанти и много други. Благодарение на разнообразието от цветове визията на сградите и помещенията, облицовани с гранитогрес стават уникални, стига да се следва индивидуален дизайнерски план.

Материалът е особено подходящ за облицовка на стълби – лесно се създават различни ефекти, а стъпалата са безопасни, защото плочите от гранитогрес не са хлъзгави. Все пак, за повече безопасност е добре да се ползват специални плочи, които имат по-грапав релеф. За открити пространства – на двора пред къщата например, може да се ползва специален гранитогрес, който е водоустойчив и не се влияе от екстремни температурни аномалии.

Плочите за настилки на дворове, тераси и други външни простраства са изработени така, че да предотвратяват хлъзгането, което спестява много битови травми. За разлика от керамичните плочки, тези от гранитогрес не се режат лесно и изискват специални инструменти. Въпреки по-трудното рязане, този тип плочи се предпочитат все повече както за външна, така и за вътрешна употреба.

Tags:


About the Author


Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑