Интериор в банята plochki za banya

Published on януари 10th, 2014 | by vasil

0

Керамични плочки за баня – съвети при закупуване

Няма нищо по-приятно от допира на хладни, приятни на вид керамични плочки по пода в банята. Плочки за баня се предлагат в голямо разнообразие от цветове и размери, което прави лесно създаването на желания дизайн в банята. Знаейки някои основни неща може да си купите плочките, които са точно за вашата баня.

* За плочките – функции и оценки

През последните години повечето роизводители предлагат комбинирани цветови серии плочки за стената и пода. Това дава възможност да ги съчетаете. Но преди да пристъпите към избор, може би е добре да се запознаете със системата на класифициране на керамични плочки по устойчивост на абразия, тяхната дебелина и глазура или цялостната издръжливост на плочката. Има приети пет класа.

Плочките в 1 група са най-подходящи за подове на бани, където има малък трафик, ходим боси. Група 2 са плочки, които са подходящи за всяка стая на къщата, с изключение на входовете и кухнята. Група 3 плочки може да се използват за всички жилищни помещения с интензивно движение, както и в някои търговски обекти. Група 4 и 5 плочки трябва да се използват за търговски помещения, които имат голям трафик пешеходци.

Подовите плочки трябва да бъдат по-дебели, което ги прави по-трайни. За по-сигурно в банята трябва да си купите плочки за пода с по-груба текстура.

* Матирани или гланцирани?

Потърсете по-плътни плочки за пода на банята. Гланцираните плочки са по-устойчиви на вода. Тяхната специална глазура прави така, че почти да не пропускат влага. Матираните керамични плочки имат някаква естествена водоустойчивост и като цяло са приемливи за стенни приложения. Изключение от това правило е за плочки, предназначени за мястото около вани, душ кабини и мивки.

* Цвят

Изберете по-светли на цвят фаянсови плочки за баня – така може да се направи по-малка баня да изглежда по-голяма. Работете със своя цветова схема, която може да включва „акцентиращи” плочки, не използвайте прекалено много цветове. Твърде много цветове може да направят банята претрупана и да навредят на усещането за спокойствие и почивка, което обикновено е желания интериор за баня. Изберете топли цветове за пода като кафяво. Тъй като повечето осветителни тела са бели, фаянсът в топли цветове ще помогне да се разведри помещението. Дори и да остане в неутрална цветова гама, като бежово или сиво, все още може да получите достатъчно контраст, за да се направи разлика.

* Форма

Вземете квадратни или правоъгълни плочки, за да създадете един прост модел. Ако искате нещо по-различно, винаги можете да поставите квадратни плочи по диагонала – така ще се създаде визуален интерес. Изберете специално оформени плочки само ако имате опит да ги поставите. Ако искате плочките да имат специални форми, помислете за използването им като „акцент”, а не като приложение за целия под или стената.

* Закупуването

Разберете колко квадратни метра плочки са ви нужни. Осигурете допълнително за грешки и счупване. Използвайки тази информация, може да сравнените в магазина различни видове и стилове на керамични плочки за баня. Вземете с вас от магазина проба от плочки за вкъщи. Това е най-добрият начин да се види дали цветът, формата и размера са това, което искате да поставите в банята си преди да купите.


About the Author


Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑